BLIJF JE VERWONDEREN

De wereld van een sterrenkundige

door

Peter Barthel

Het begint allemaal met verwondering volgens Peter Barthel. Je wandelt in de natuur en kijkt ademloos naar beelden van het heelal. Hij verwondert zich erover en geniet ervan. Verwondering helpt je optimistisch te blijven. Kijken naar het heelal relativeert het jachtige op aarde.

Hij vertelt graag over de kosmos en laat beelden zien bij de muziek. Die versterken elkaar. De wereld vraagt: ”Waar is het voor? Wat moet ik ermee?” Dat is de zoektocht naar het goede. Die zoektocht is religie.

Barthels heldere uiteenzetting van hoe hij als wetenschapper – dagelijks bezig met het heelal en de nietigheid van de aarde – aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in onze moderne samenleving, kan velen inspireren.

De Rijksuniversiteit van Groningen ontving een brief van een 7-jarige Anco, met de vraag: ”Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?” Deze brief kwam terecht op het bureau van Barthel, sterrenkundige aan dezelfde universiteit. Hij beantwoordde Anco’s vraag tijdens de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschap en schreef er een uniek boekje over, met als titel: “Professor bestaat God”.

Peter Barthel is hoogleraar Astrofysica aan het Kapteyn-Instituut en houdt zich bezig met quasars in het verre en nabije heelal. Daarnaast heeft hij grote affiniteit met wetenschapscommunicatie en educatie. Volgens Herman Wijffels ontwikkelt Peter Barthel in zijn boekje een aansprekend godsbeeld met een daarbij passend perspectief op de verantwoordelijkheid van de mens voor het leven op onze planeet.

 

 

Datum:            donderdag 12 januari 2023
Aanvang:        20.00 uur
Locatie:          Theater Posa, Kempenaar 01-10, Lelystad
Kosten:           Vrijwillige bijdrage
Aanmelden:    activiteiten@eigentijdsgeloven.nl

Delen

Lees ook

ZEE VAN TIJD

ZEE VAN TIJD

ZEE VAN TIJD Hoe sterk is liefde nog als alles wegvalt?...

Zomer 2023

Zomer 2023

Het nieuwe seizoen is op 27 augustus gestart met de...