Dronten - Lelystad - Zeewolde

image image image image image
Met elkaar onderweg in een gemeenschappelijkheid van vrijzinnig geloven
Activiteiten voor jong en oud
Een geestelijk onderdak voor eigentijds geloven
Onze wortels liggen in het christendom, maar onze geloofsbeleving is daar niet afhankelijk van
Ervaar de vrijheid van geloven in vrijzinnig Flevoland
* * * * *
maandag 18 januari , 2021

Wij zijn een gemeenschap van vrijzinnig denkenden, die het geheim van onze oorsprong en bestemming als de religieuze onderstroom van het bestaan zien. De gemeenschap heeft afdelingen in Dronten (met Biddinghuizen en Swifterbant), Lelystad en Zeewolde.

Het samen geven en samen ontvangen staat voorop, want hoezeer wij ook beseffen dat het geloofsavontuur van ieder mens uit zijn aard uniek is: zonder de religieuze ervaring van de ander gedijt het niet.

Het steeds weer ontdekken van het geloof in de werkelijkheid van vandaag is niet mogelijk buiten het uitwisselen en delen daarvan binnen een of andere vorm van gemeenschap.

Onze gemeenschap heeft nog alle ruimte voor nieuwe leden en geïnteresseerden. Via deze internetsite vindt U de informatie die een nadere kennismaking mogelijk maakt. U heeft al een begin gemaakt door het lezen van deze pagina. Wij zien het vervolg graag samen met u tegemoet.

Nu al nieuwsgierig naar onze activiteiten op korte termijn? Kijk dan snel in onze agenda:

  

 

Verlenging ´lock-down'en consequenties activiteiten

In verband met de aangekondigde verlenging van de huidige 'lock-down'-periode, heeft het bestuur van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Flevoland moeten besluiten om de volgende vieringen en activiteiten NIET door te laten gaan:
 
  • reguliere viering op zondag 17 januari in Dronten
  • reguliere viering op zondag 24 januari in Lelystad
  • reguliere viering op zondag 24 januari in Zeewolde
  • reguliere vieringen op zondag 7 februari
  • lezing op zondag 21 februari
 
Zodra er weer mogelijkheden zijn om elkaar te onmoeten tijdens onze vieringen en activiteiten, dan zullen wij u daarover op onze website informeren. 
 

 

Terugblik Preek van de Leek Zeewolde

Zondag 22 november zijn Joris van Casteren en zijn vriendin Sara Gabalawi aanwezig in Open Haven voor de Preek van de Leek in Zeewolde. Voorganger Anja van de Poppe heeft deze middag met Joris voorbereid en leidt het geheel in. Joris vertelt vandaag over zijn werk bij “De Eenzame Uitvaart” en Sara speelt op de cello.
Joris start zijn Preek van de Leek met het verhaal over Meneer van W., een onbekende overledene. Het is een nauwkeurig beschreven verhaal n.a.v. materiaal dat in zijn huis is gevonden. Deze verhalen, die Joris maakt, worden in de Volkrant gepubliceerd. Meneer van W. had veel zaken minutieus beschreven. Joris maakte daarvan een persoonlijk verhaal. Joris doet altijd eerst onderzoek en  verplaatst zich in de persoon, hij gaat op zoek naar wie de persoon was, hij stelt het verhaal samen uit verhalen, bezittingen, muziek en andere mogelijke aanwijzingen. 
 
 
 
Joris vertelt verder over zijn jeugd in Lelystad. Hoe hij is opgegroeid en hoe hij vooral eenzaamheid ervaren heeft tussen de opgroeiende jeugd van de tijd, die hij daar doorbracht toen hij jong was. Hij voelde zich bijzonder, een uitzondering, tussen de andere jongeren van Lelystad. Hij was geïnteresseerd in het geschreven woord en ging als afleiding vooral poëzie lezen. Dát was ook héél bijzonder in vergelijking met zijn leeftijdgenoten en daardoor voelde hij nog meer eenzaamheid. Dit was opvallend. Én Joris was ook nogal geïnteresseerd in de dood. Dood en Eenzaamheid.
Toen ik in 2018 een periode in Brussel doorbracht voor studie en o.a. werkte aan het boek “Moeders Lichaam”, vertelt hij, voelde ik mij op een gegeven moment ook vreselijk eenzaam. Het boek gaat over Jaap, die zijn moeder na haar dood 3 jaar in zijn huis bewaart. Joris probeert in het boek door de ogen van Jaap te kijken, de eenzaamheid te ervaren. Die eenzaamheid overvleugelde Joris zelf ook, toen hij vastliep met het verhaal. In die tijd ontmoet hij Sara, zijn vriendin met wie hij samen hier is vandaag.
 
 
 
Frank Starik, van de stichting “De Eenzame Uitvaart”, overlijdt vlak voor de zomer van 2018. Het was de uitdrukkelijke wens van Frank, dat Joris zijn opvolger zou zijn en na enige aarzeling gaat Joris dit doen. De stichting werkt in Amsterdam. Deze stad kent de meeste eenzame sterfgevallen. Van de 5000 per jaar, zijn er gemiddeld 500 onbekende personen en daarvan verzorgt Joris gemiddeld 15 Eenzame Uitvaarten per jaar. Hij gaat altijd mee naar de omgeving/woning om onderzoek te doen, spullen te verzamelen, die een leven kunnen weergeven. Het verhaal dient als afsluiting van een leven en te gebruiken bij de uitvaart, er wordt een dichter gevraagd om een gedicht te maken, muziek gekozen om zo een waardige en betekenisvolle uitvaart te verzorgen.
Meer over “De Eenzame Uitvaart” is te vinden op internet, evenals de verhalen over …… van Joris, die regelmatig in de Volkskrant verschijnen, allen zijn digitaal te vinden. 
Met de toevoeging van 3x een mooi cello-spel van Sara en de uitleg van het prachtige bloemstuk van Ria Kikkert voor Joris en Sara, besluiten we deze mooie middag.
Joris stuurt ons naar huis met de zegenwoorden uit een gedicht van Ryszard Kapuszinski: 
“Ik wens jullie toe, dat je nooit ophoudt je te verbazen”.

Yvon Vulperhorst
   

Jaarprogramma 2020-2021

 
 
‘Op streek komen’  
 
‘Ik ben van streek’, ongetwijfeld kent u die uitdrukking wel of heeft u die zelf nog onlangs gebezigd. Het wil zoiets zeggen als dat je uit je gewone doen bent, iets of iemand heeft je leven ontregeld, of sterker nog, je leven op z’n kop gezet. De corona crisis is voor velen van ons zo’n ontregelende ervaring (geweest). In een paar maanden tijd is ons leven veranderd, voor de één ingrijpender dan voor de ander. Maar het virus heeft niemand onberoerd gelaten.  Ook voor ons als VGF heeft deze crisis gevolgen gehad. Het programma van het vorig jaar kon helaas deels niet meer doorgaan en ook de diensten werden on hold en soms online gezet. 
 
Nu de lucht gelukkig enigszins lijkt op te klaren (wie weet voor hoe lang?) is het ook zaak om met elkaar weer wat proberen op te krabbelen. We moeten weer op streek zien te komen… 
 
De uitdrukking is ontleend aan de zeevaart, maar je zou daarbij ook kunnen denken aan een kunstschilder. Ook die moet met zijn/haar penseel op streek komen om het witte doek met kleuren invulling te geven. Daarvoor heeft hij/zij wel inspiratie nodig.  
 
Dat laatste geldt ook voor ons. En dat is precies wat wij met het programma-aanbod voor het komend jaar beogen: inspirerende bijeenkomsten organiseren die ons leven meer kleur en diepgang kunnen geven. Die daarnaast ook zorgen voor beweging binnen de VGF en die ons als leden, vrienden of belangstellenden zowel letterlijk als figuurlijk samenbrengen.  
 
Het programma bieden wij u aan in de kleuren van de regenboog. Als VGF herkennen wij ons in de veelkleurigheid van de regenboog. Maar diezelfde regenboog staat ook symbool voor de hoop. Lees het verhaal in Genesis er nog maar eens op na. Wat er ook moge gebeuren ‘there's always been a rainbow hanging over your head’ in de woorden van Kacey Musgraves.  Dat lijkt ons voor het komend jaar een mooi motto en uitgangspunt!    Nog enkele praktische wenken in verband met corona.  Zoals het er nu uit ziet, dient u zich voor alle bijeenkomsten van tevoren aan te melden.  Ook is deelname helaas niet onbeperkt mogelijk. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt… Dus wacht niet te lang met aanmelden! Raadpleeg verder vooral geregeld de websiteof het blad De Meerpaal voor eventuele wijzigingen in het programma.  
  
De afzonderlijke programmaonderdelen van het jaarprogramma zijn in de agenda van onze Geloofsgemeenschap terug te vinden.
Klik hier om het volledige programma in te zien:
 
 
 
 
De programmacommissie, Ria Kikkert, Henk de Leeuw, Ab Strijker en Anja van de Poppe 
   

Vind direct wat u zoekt

Activiteiten

De VGF bestaat uit drie afdelingen. Volgens een vast rooster worden de diensten bij één of meer van de afdelingen georganiseerd.

Naast de kerkdiensten vinden er ook regelmatig lezigen of andere activiteiten plaats.

Kijk in de AGENDA voor een actueel overzicht van de komende activiteiten.

Predikant

ds. Anja van de Poppe
 
 

Secretariaat

Correspondentie:

Stadspark 31

8224 ET Lelystad.

 

Social media